Йордановден – картички и пожелания

Картички за Богоявление

Честит Йордановден - картичка     Картички за Йордановден      Картичка за честит Йордановден     6 януари имен ден картички     Честит Йордановден с картичка      Оригинални Картички за Богоявление     Кой празнува на Йордановден с картичка      Пожелание за Йордановден с картичка      Пожелания за Йордановден онлайн на картичка      Уникални Пожелания за Йордановден онлайн

 

Пожелания за Йордановден

Поздравления за Кръщението Господне! В този светъл, прекрасен ден бих искал да ви пожелая вътрешен мир, топлина в дома ви, щастие във всеки ден. Бог да пази цялото ви семейство.

Честито Богоявление! Любов, просперитет, мир и топлина. Нека има изобилие в къщата, в сърцето и в живота, нека благословената вода отмие тъгата, безпокойството и недоволството. Иска ми се светлата надежда никога да не остави крилата ви да паднат, а добросъвестността винаги да добавя сила.

Нека този празник да отмие всички мъки и да съживи всичко най-добро. Нека ви даде добро здраве, безкрайно щастие и желания успех и най-важното – да стане повод за радостни събития през следващата година. Честит Йордановден!

Поздравявам ви с празника Богоявление и пожелавам Бог да защити вашето семейство от всички неприятности и лошо време, така че пътят ви да е ясен и светъл, а сърцето ви да е любящо и отворено за щастие. Нека само добре дошли гости и само добри новини да почукат на вратите ви!

Поздравления за светлия празнк Йордановден! Нека чистата, кръщелна вода се отмие и вземе със себе си всички неприятности, скърби и болести. Нека той носи със себе си добро здраве и чистота на мислите, така че животът ви да е щастлив и радостен.

Затова дойдох във всеки дом свещен на този вълшебен празник – Кръщението Господне. В този прекрасен и божествен ден бих искал да пожелая на всички мир, доброта, честност и справедливост. Нека чудото живее във вашите сърца и ви даде светла надежда за прекрасно бъдеще. Желая ви много здраве, вътрешна топлина, която стопля душата и сърцето ви, успех във всичките ви начинания. Пожелавам ви в този светъл ден да сте заобиколени от роднини, близки и близки хора. Нека къщите ви да бъдат изпълнени с радост, смях и доброта!

Поздравявам ви с Кръщението Господне и пожелавам всички тежести и грижи да изчезнат, измити от светената вода на този благословен ден. Нека празникът донесе спокойствие, добро здраве и уют в къщата.

На този ден бих искал да пожелая само светлина – истинска и чиста. Нека всички лоши минават, а всички добри да чакат на вратата. Желая късмет, креативни идеи, забавни уикенди.

Поздравления за Кръщението Господне! На този празник пожелавам на божествена благословия, доброта, утеха и повече радост. Всичко най-добро за вас и вашето семейство, защото на този ден благодатта на Господ определено ще почука на вратата ви!

Поздравления за празника Богоявление! Нека мир и разбирателство, любов и прошка, грижи и топлина да царуват в дома ви в този светъл ден. Искам да ви пожелая светъл път в живота. Обичайте и ценете всичко, което имате. Весели празници!

На големия ден Йордановден, аз искам да се очистя със светена вода и да остана чист по душа, здрав по дух и силен във вяра. Бъдете щастливи и обичани.

На този велик празник, Йордановден, пожелавам ви свещената вода да отмие от вас всички болести и скърби, така че вярата да не ви напуска при никакви обстоятелства. Правете добро и то определено ще ви се върне.

Поздравления за Кръщението Господне. Пожелавам ви да не се разболявате, да се чувствате весели и енергични. В този свят ден нека всички лоши неща ви оставят на мира и дойдат при вас само положителни и добронамерени емоции.

Поздравявам ви с Богоявление и искам да ви пожелая здраве, силно като Богоявленски слани, така че чистата вода да отмие всяка мъка и тъга, така че животът да има щастливо и благополучно продължение, така че ярката светлина на надеждата и любовта да озарява душата и сърцето!

Честито Богоявление! Искрено желая капки светена вода да дадат сила на тялото, сила и здраве на тялото, така че на този ден пред очите ни да се отвори нов светъл и добър път, за да няма моменти на тъга в живота, а само любовта и надеждата да стоплят сърцето.

Поздравявам ви с Йордановден и ви пожелавам да се потопите стремглаво в бистрата вода на добрите надежди, да повярвате в светло чудо и да отворите нов свят на щастие за себе си. Желая ви много здраве, мир, ясни дни в живота и само радост и любов.

Кръщението Господне е голям православен празник, ден, в който трябва да забравите за всичко лошо и да отворите сърцето си за добро. Пожелавам ви в дома ви винаги да царуват комфорт, просперитет и щастие, които можете да споделите с любимите хора!

Скъпи мои любими, роднини и най-близки! Нека щастието винаги да царува във вашето семейство. Нека болестите и неприятностите не ви докарват сълзи. Господ да ви спаси от всяко лошо време. Желая ви сила на вярата, сила на духа и голяма любов в сърцето. Честит Йордановден!

Честито Богоявление! Нека в този светъл, божествен ден всички нещастия и трудности бъдат отмити и с чиста вода ще дойде чист живот, изпълнен с Божията благодат. Нека всеки дом от този ден намери мир, бодрост, здраве и благополучие. Нека пламъкът на искреността, любовта и добротата се разпали в сърцето на всеки човек, а всички трудности и неприятности изгарят като пепел и изчезнат завинаги.

Честит Йордановден! Нека трапезата ви винаги да е пълна с храна, здравето да ви бъде крепко и приятелите да са близо. Нека никакви несгоди и трудности по пътя не ви плашат, а само да закаляват характера ви, да укрепват силата и вярата ви.

 

Православните християни празнуват в нощта на 5 срещу 6 януари един от най-важните и най-стари празници – Богоявление. Кръщението започва да се празнува дори по-рано от Рождество Христово. Писмени препратки към него се срещат в ръкописите от втори век. Историята на Кръщението Господне е интересна не само за православните християни, но и за хората, които искат да разширят своя кръгозор.

Какво е значението на празника Богоявление

Денят на кръщението на Исус се счита за ден на хората, познаващи голямата тайна на поклонението. В момента на Кръщението на Христос обикновените смъртни са били свидетели на появата на Светата Троица: Бащата (Бог), Синът (Исус) и Духът, който се е появил под формата на гълъб. Оказва се, че Кръщението символизира началото на появата на християнската религия, момента, от който започва почитането на Бог, който престава да бъде непознат.

Този ден се нарича още Йордановден и на него празнуват именниците.
Кръщението буквално означава потапяне във вода. Прекрасните свойства на водата са описани в Стария завет – водата отмива всичко лошо и поражда доброто. Водата може да унищожи или съживи. В дохристиянски времена абдестът се е използвал за морално прочистване, а в Новия завет кръщението с вода започва да символизира освобождение от греховете и раждането на духовния живот.

Как е бил кръстен Исус Христос

Според библейските традиции на 6 януари, тридесетгодишният Исус Христос дошъл до река Йордан. В същото време Йоан Кръстител е пророк, който е изпратен от самия Господ Бог да извърши така важната церемония. Йоан знае, че му предстои кръщение на Божия син, но дълго време не смее да започне тайнството, считайки се за недостоен изпълнител на толкова важна работа. Исус настоява да изпълни волята на неговия Бог Отец и да влезе във водите на река Йордан.

Когато Йоан започна да кръщава Божият Син, силен глас прозвуча над земята и Божият Дух се спуска към Исус под формата на гълъб. И така Бог Отец се явява на хората и им посочва своя син, който е предопределен да стане Спасител. След кръщението Исус започва да изпълнява волята на Бог и да носи нова светлина по света.

Как православните християни празнуват Кръщението

Големият празник Богоявление е предшестван от Богоявленската Бъдни вечер – строг еднодневен пост, който се пада на 5 януари. По време на този кратък пост е позволено да се ядат само постни сладкиши с конопено масло, които са популярни в народите като соя. В къщата в навечерието на празника те трябва да направят генерално почистване и да изхвърлят излишните боклуци.

Основното събитие на Йордановден е водосвет във всички църкви. На този ден водата придобива чудодейна сила, тя лекува тялото от болести и прочиства душата. Християните използват кръщелна вода, за да лекуват болести, да прочистват домовете си, да се предпазват от беди и зли сили. Вода, донесена от храма, задължително се поръсва във всеки ъгъл на къщата, дава се на болни и деца да пият. Изненадващо, божествената вода запазва свойствата си точно една година. През цялото това време тя не влошава своите качества.

Богоявленското къпане в открити води е друга традиция на празника. Смята се, че по време на потапянето във водата се отмиват всички земни грехове и болести. Измиването на празника Богоявление дава възможност на грешния човек да се роди отново и да се яви пред Бог в обновена форма. Традиционно вярващите правят трикратно потапяне във вода, символизирайки смъртта на Христос и общението с Неговото възкресение.

За празника се приготвят много вкусни лакомства от месо, мед и зърнени храни. Основните ястия на Богоявленската трапеза са питки с кръстове и всякакви други сладкиши с кръст отгоре.

Дохристиянски традиции

Празникът Богоявление съвпада с края на Коледа – народни празници, които произхождат от езически времена. Вечерта на 6 януари е последният ден, в който е позволено да се гадае за бъдещето. Гаданията винаги са представлявали особен интерес сред младите момичета, които се интересуват от брак. В нощта на Йордановден е обичайно хората да си пожелават нещо, което искат.

4.5/5 - 2 гласа
Връщане в началото на страницата