Почивни и работни дни – 2021 година

Според Грегорианския календар 2021 година има 365 дни, разпределени в 52 седмици. Работните дни са общо 249, неработни дни са 12, съвпадащи с официалните празници, а почивните дни през уикендите за цялата календарна година са 104 дни. Сумарно погледнато ще работим 249 дни, а ще почиваме 116 денонощия.

Официални национални празници и неработни дни през 2021 година в България

  • 1 януари – Нова година
  • 3 март – Ден на Освобождението на България
  • 1 май – Ден на труда
  • 2 май – Великден, Възкресение Христово
  • 6 май – Гергьовден
  • 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура
  • 6 септември – Ден на съединението на България
  • 22 септември – Ден на независимостта на България
  • 24, 25, 26 декември – Коледа, Рождество Христово

Националните празници на Република България са официални неработни и почивни дни. През годината има общо девет големи празника, като през 2021 сумарно се събират 12 дни, в които ще почиваме, заради тях.

Годишен календар за 2021 година с работни и официални почивни дни в България

През 2021 година има 249 работни дни, което при стандартна работна заетост от 5 дни седмично по 8 часа на ден, дава общ краен сбор от 1992 работни часа за целия период.

Първият работен ден за годината е 4 януари (понеделник), а последният – 31 декември (петък). Годината има 52 седмици.

Най-натоварените месеци през годината имат по 22 работни дни, докато месецът с най-много почивки е само със 17 дни, в които ще посещаваме работното си място.

Януари – 20 работни и 11 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през януари 2021 година

Февруари – 20 работни и 8 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през февруари 2021 година

Март – 22 работни и 9 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през март 2021 година

Април – 21 работни и 9 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през април 2021 година

Май – 17 работни и 14 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през май 2021 година

Юни – 22 работни и 8 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през юни 2021 година

Юли – 22 работни и 9 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през юли 2021 година

Август – 22 работни и 9 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през август 2021 година

Септември – 20 работни и 10 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през септември 2021 година

Октомври – 21 работни и 10 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през октомври 2021 година

Ноември – 22 работни и 8 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през ноември 2021 година

Декември – 20 работни и 11 почивни дни

Календар с работни и почивни дни през декември 2021 година

 

В случай че желаете или ви е по-удобно, бихте могли да изтеглите годишния календар с всички почивни и работни дни оттук – календар 2021. Бихте могли да го принтирате или да го използвате на всяко устройство за бърза справка, когато пожелаете.

Неработни и работни дни през годината

Почивните дни през 2021 година са най-чакания период от годината за голяма част от българите. Те обичат това време, тъй като имат възможност да се отърсят от ежедневните си работни ангажименти и могат цялостно да обърнат внимание на семейството и приятелите си. Разбира се, други се възползват от тези неработни дни, за да извършат някои изостанали ангажименти.

Календарът през 2021 година е наситен от месеци, в които има почивни дни, както беше и през предходната година. Както повеляват обичаите около Велинден и Коледа има по-сериозно струпване на неработни дни с оглед празненствата, които продължават по няколко дни. През това време бихте могли спокойно да съчетаете почивка с отпуск и да получите по-дълга ваканция от служебните си задължения.

Работните дни през 2021 година са горе долу толкова, колкото бяха и през изминалата календарна година. По този начин се очертава да работим почти толкова, колкото и тогава. От тази гледна точка нямаме възможност за кой знае какви допълнителни по-дълги периоди с почивни дни, но това изцяло зависи от индивидуалния работен календар на всеки служител.

Официалните празници през 2021 година са на същите дати, което е перманентно във времето. Естествено, променят се само дните от седмицата, в които са тези конкретни дати, но така или иначе тези дни са официално обявени за неработни. Въпреки това все още съществуват фирми, които поради естеството на работата си, нямат възможност да освободят в почивка целия персонал и съответно би следвало да заплащат по-сериозни суми за работа през тези празнични дни.

Националните празници на България са 3 март, 6 септември и 22 септември, съответно отнасящи се до Освобождението, Съединението и Независимостта. Желателно е всеки българин да празнува през тези дни и да отдава значимото уважение на хората, които са се борили, за да просъществува Република България. Най-малкото, което бихте могли да направите, е да изпратите поздравителна картичка персонално до свои познати и приятели или да я споделите публично в социалните мрежи, за да достигне до по-голям брой хора.

Работния календар за 2021 година предвещава усърдна работа, около 2/3 от годината е изпълнена от работни дни, което означава, че останалите около 1/3 са официални и неофициални почивни дни. Съответно към тях спадат официалните празници, обявените за неработни дни около тях, както и уикенда – събота и неделя, които при стандартните работни позиции също са обявени за неработни.

Бихте могли да направите справка за всички официални почивни дни през 2021 в календара по-горе, за да съумеете още в началото на годината да съчетаете и посочите в кои дни бихте искали да почивате, за да образувате по-дълъг почивен период, сливайки дори работните дни между празниците понякога. Успешна година!

Връщане в началото на страницата