Български имена - избор и значение на имената

Имена – избор и значение

Български имена - избор и значение на имената

Името е онова название, което получава всеки българин, както и човек в цял свят, което остава с него до края на живота му. Още в момента преди раждането, а и понякога дори веднага след него, родителите избират онова име, което смятат, че ще е най-подходящо за своето бъдещо дете.

Какво означават имената

Съществуват много и различни имена, които се отнасят за двата пола – мъже и жени. Ако желаете да откриете разнообразието от подходящи имена, сред които българите избират да кръщават своите деца, достатъчно е да кликнете върху този пол, за който търсите подходящо наименование:

В PozdraviMe.com ще откриете подходящи имена за момичета и момчета с всяка буква от българската азбука. Това е изключително удобно, особено ако търсите име с конкретна буква от азбуката.

Ще откриете огромно разнообразие от имена, които покриват вероятно 99% от всички, които се използват в България. Разбира се, ежегодно този списък се увеличава, тъй като хората са доста изобретателни и са способни на всякакви чудеса. Помните ли онзи пример с майката, кръстила детето си Исдислав, взаимствано от прочутата песен Is this love?!

Всяко име има своето значение, което е част от легенда, мит или взето от историята, без да се упоменава как точно е установено, че човек е точно такъв спрямо даденото му наименование. Естествено някои имена са взаимствани от други народи, например гърци и римляни, като обикновено значението им е в пряка връзка с превода, който получават.

Съществуват немалко теории за влиянието на името на човека върху изграждането на неговия характер. Някои познавачи на материята смятат, че за всеки от нас може да се научи нещо важно само по инициалите на личното и фамилно име.

Ето тайните послания, които се разчитат в буквените инициали на нашите имена:

А – сила и власт
Б – способност за големи чувства
В – непостоянство
Г – тайнственост
Д – общителност, контактност
Е – жизненост
Ж – неувереност
3 – неудовлетвореност
И – напрегнатост
Й – добрина
К – нервност
Л – логичност
М – трудолюбие
Н – енергичност
О – тайнственост
П – скромност
Р – потиснатост
С – емоционалност
Т – хитрост
У – интуиция
Ф – нежност
Х – непостоянство
Ц – сприхавост
Ч – вярност
Ю – уравновесеност
Я – интелигентност

Стари български имена – прабългарски и славянски

Хората, които избират тези наименование, държат много на историята и по този начин отбелязват своя принос и уважение, кръщавайки детето си именно с подобно име. И до ден днешен имаме запазени славянски и прабългарски имена, които с радост предаваме на наследниците си.

Естествено, в историята ни има богат избор от имена, които включват както ханове, така и царе и други важни личности, които са оставили бележита част в нашата история.

Едни от най-използваните имена са Кубрат, Тервел, Бисер, Найден, Бойко, Невена, Гълъбина, Зорница и т.н.

Американски и английски имена

След 1989 година е изключително модерно да се използват американски или английски имена. До тази дата, естествено, това не беше възможно, но след нея буквално „избухнахме“.

Изборът е богат, като хората се спират главно на такива наименования, които са благозвучни, а и понякога си мислят, че конкретния избор ще донесе непременно успех и богатство, каквото притежават някои от най-богатите и успели хора в момента в цял свят.

Примери за такива имена са: Майкъл, Кевин, Джон, Марк, Браян, Арън, Амбър, Клаудия, Лаура и т.н.

Руски имена

Русия е неразривно свързана исторически с нашата страна. Дълги години сме били свързани икономически, което предопределя и взаимстването на някои от най-известните техни имена за децата ни.

Сред най-използваните са Иван, Мирослав, Полина, Нели, Джулия и т.н.

Испански имена

Употребата на испански имена е все по-честа практика, особено в последните две десетилетия, когато много българи се заселиха на Пиринейския полуостров, главно в Испания.

Резултатът е все по-пъстър език, внедряване на чуждици и разбира се – богат избор от нови варианти за наименования. Сред най-използваните са: Анджелина, Алисън, Карла, Исабела, Паскуал, Антонио, Рафаел.

Италиански имена

Причината за все по-често срещаните имена на италиански е, че българите започнаха да емигрират още в началото на 90-те към Апенинския полуостров, откъдето и набързо взаимстваха някои страхотно звучащи произношения.

Сред най-често срещаните са: Алберто, Беатрис, Франческа, Леонардо, Марко, Джулиана.

Френски имена

Страната на любовта е невъзможно да отсъства от списъка, тъй като има изключително дейно участие в него. Франция е спомогнала за разпространението и налагането на някои наистина страхотни имена.

Най-често срещаните са: Клеманс, Сабин, Луси, Мартен, Виолет, Жизел, Марсел, Себастиан, Филип.

Немски имена

Германия е една от най-населените държави от емигриралите българи, които с желание или без, се адаптират и допринасят за разширението на именника на българските имена, като го допълват с немските възможности.

Все по-често се употребяват: Алена, Кристина, Катрин, Моника, Йохан, Максимилиан, Арнолд, Лоренц.

Гръцки имена

Тези имена определено са масово използвани в цял свят, благодарение на богата история на Гърция. България също не е изключение и много хора могат да бъдат срещани по улиците, носещи названието на великите гръцки богове или личности, които са оставили отпечатък в историята.

Сред по-разпространените са: Александър, Параскева, Талия, Алис, Яни.

Турски имена

Турция, както знаем, е оказала сериозно въздействие върху българската история, но това вече е минало. Към днешна дата сякаш всичко е забравено и двете страни буквално са смесили населението в пограничните райони.

Това довежда до използването на: Елиф, Емел, Мустафа, Нергис, Салма, Бурак.

Библейски имена

Определено, когато обърнем внимание на религията, можем спокойно да заявим, че част от най-използваните имена в България са именно на личности, споменавани в Библията.

Тези избори от страна на родителите ни, водят и до многобройните именни дни, които се празнуват в България. Съгласно църковните празници в православния календар, ежедневно е възможно да бъдат открити хора, които празнуват.

Сред най-популярните имена са: Адам, Ева, Илия, Йоан, Лазар, Матей, Николай, Симон, Тома.

Най-популярните бебешки имена

Всяка година в България се прави класация за най-популярните имена, които са използвани за новородените бебета през последните 365 дни. Именникът на българските имена включва стандартни, известни, странни … буквално всякакви имена. И нека не забравяме, че именните дни се празнуват подобаващо начело с подходяща картичка с пожелание за имен ден, поради което е задължително внимателно да се избира как точно ще се казвате.

Ако желаете подходящо име за своето бебе – прегледайте списъците с предложения както за бъдещите мъже, така и за бъдещите жени, които са на един клик разстояние от вас. Ще се радваме да сме достатъчно полезни и благодарение на нас да изберете най-доброто име за своето отроче.

Дори ще ни зарадвате, когато споделите в социалните мрежи името на мъника, като ни отбележите в публикацията. Така ще знаем, че имаме минимално, но добро включване в подбора на наследника ви.

Оценка: 5 от 3 гласували
Профил на Елена Иванова
Елена Иванова
Автор в PozdraviMe.com

Развивам проекта PozdraviMe.com от няколко години с идеята да помогна на всеки българин да поздрави по оригинален начин свой познат за неговия празник. Надявам се да останете удовлетворени от всички идеи, предложения и съвети, които споделям с вас.

Scroll to Top