Имена – избор и значение

Български имена - избор и значение на имената

Името е онова название, което получава всеки българин, както и човек в цял свят, което остава с него до края на живота му. Още в момента преди раждането, а и понякога дори веднага след него, родителите избират онова име, което смятат, че ще е най-подходящо за своето бъдещо дете.

Какво означават имената

Съществуват много и различни имена, които се отнасят за двата пола – мъже и жени. Ако желаете да откриете разнообразието от подходящи имена, сред които българите избират да кръщават своите деца, достатъчно е да кликнете върху този пол, за който търсите подходящо наименование:

В PozdraviMe.com ще откриете подходящи имена за момичета и момчета с всяка буква от българската азбука. Това е изключително удобно, особено ако търсите име с конкретна буква от азбуката.

Ще откриете огромно разнообразие от имена, които покриват вероятно 99% от всички, които се използват в България. Разбира се, ежегодно този списък се увеличава, тъй като хората са доста изобретателни и са способни на всякакви чудеса. Помните ли онзи пример с майката, кръстила детето си Исдислав, взаимствано от прочутата песен Is this love?!

Всяко име има своето значение, което е част от легенда, мит или взето от историята, без да се упоменава как точно е установено, че човек е точно такъв спрямо даденото му наименование. Естествено някои имена са взаимствани от други народи, например гърци и римляни, като обикновено значението им е в пряка връзка с превода, който получават.

Стари български имена – прабългарски и славянски

Хората, които избират тези наименование, държат много на историята и по този начин отбелязват своя принос и уважение, кръщавайки детето си именно с подобно име. И до ден днешен имаме запазени славянски и прабългарски имена, които с радост предаваме на наследниците си.

Естествено, в историята ни има богат избор от имена, които включват както ханове, така и царе и други важни личности, които са оставили бележита част в нашата история.

Едни от най-използваните имена са Кубрат, Тервел, Бисер, Найден, Бойко, Невена, Гълъбина, Зорница и т.н.

Американски и английски имена

След 1989 година е изключително модерно да се използват американски или английски имена. До тази дата, естествено, това не беше възможно, но след нея буквално „избухнахме“.

Изборът е богат, като хората се спират главно на такива наименования, които са благозвучни, а и понякога си мислят, че конкретния избор ще донесе непременно успех и богатство, каквото притежават някои от най-богатите и успели хора в момента в цял свят.

Примери за такива имена са: Майкъл, Кевин, Джон, Марк, Браян, Арън, Амбър, Клаудия, Лаура и т.н.

Руски имена

Русия е неразривно свързана исторически с нашата страна. Дълги години сме били свързани икономически, което предопределя и взаимстването на някои от най-известните техни имена за децата ни.

Сред най-използваните са Иван, Мирослав, Полина, Нели, Джулия и т.н.

Испански имена

Употребата на испански имена е все по-честа практика, особено в последните две десетилетия, когато много българи се заселиха на Пиринейския полуостров, главно в Испания.

Резултатът е все по-пъстър език, внедряване на чуждици и разбира се – богат избор от нови варианти за наименования. Сред най-използваните са: Анджелина, Алисън, Карла, Исабела, Паскуал, Антонио, Рафаел.

Италиански имена

Причината за все по-често срещаните имена на италиански е, че българите започнаха да емигрират още в началото на 90-те към Апенинския полуостров, откъдето и набързо взаимстваха някои страхотно звучащи произношения.

Сред най-често срещаните са: Алберто, Беатрис, Франческа, Леонардо, Марко, Джулиана.

Френски имена

Страната на любовта е невъзможно да отсъства от списъка, тъй като има изключително дейно участие в него. Франция е спомогнала за разпространението и налагането на някои наистина страхотни имена.

Най-често срещаните са: Клеманс, Сабин, Луси, Мартен, Виолет, Жизел, Марсел, Себастиан, Филип.

Немски имена

Германия е една от най-населените държави от емигриралите българи, които с желание или без, се адаптират и допринасят за разширението на именника на българските имена, като го допълват с немските възможности.

Все по-често се употребяват: Алена, Кристина, Катрин, Моника, Йохан, Максимилиан, Арнолд, Лоренц.

Гръцки имена

Тези имена определено са масово използвани в цял свят, благодарение на богата история на Гърция. България също не е изключение и много хора могат да бъдат срещани по улиците, носещи названието на великите гръцки богове или личности, които са оставили отпечатък в историята.

Сред по-разпространените са: Александър, Параскева, Талия, Алис, Яни.

Турски имена

Турция, както знаем, е оказала сериозно въздействие върху българската история, но това вече е минало. Към днешна дата сякаш всичко е забравено и двете страни буквално са смесили населението в пограничните райони.

Това довежда до използването на: Елиф, Емел, Мустафа, Нергис, Салма, Бурак.

Библейски имена

Определено, когато обърнем внимание на религията, можем спокойно да заявим, че част от най-използваните имена в България са именно на личности, споменавани в Библията.

Тези избори от страна на родителите ни, водят и до многобройните именни дни, които се празнуват в България. Съгласно църковните празници в православния календар, ежедневно е възможно да бъдат открити хора, които празнуват.

Сред най-популярните имена са: Адам, Ева, Илия, Йоан, Лазар, Матей, Николай, Симон, Тома.

Най-популярните бебешки имена

Всяка година в България се прави класация за най-популярните имена, които са използвани за новородените бебета през последните 365 дни. Именникът на българските имена включва стандартни, известни, странни … буквално всякакви имена. И нека не забравяме, че именните дни се празнуват подобаващо начело с подходяща картичка с пожелание за имен ден, поради което е задължително внимателно да се избира как точно ще се казвате.

Ако желаете подходящо име за своето бебе – прегледайте списъците с предложения както за бъдещите мъже, така и за бъдещите жени, които са на един клик разстояние от вас. Ще се радваме да сме достатъчно полезни и благодарение на нас да изберете най-доброто име за своето отроче.

Дори ще ни зарадвате, когато споделите в социалните мрежи името на мъника, като ни отбележите в публикацията. Така ще знаем, че имаме минимално, но добро включване в подбора на наследника ви.

Връщане в началото на страницата