Честит Великден - картичка

Пожелания за Великден

Поздравления и пожелания за Великден – Воистина Воскресе

Поздравления за този светъл празник. И в тази неделя бих искал да пожелая добро и само добро. Нека душата ви бъде топла и спокойна, над главата ви да има спокойно небе и да се разлиства любовта. Нека този празник донесе разбиране, хармония и радост.

Поздравления за Светлата неделя на Христос. Светлина и доброта, просперитет и успех, вяра и любов за всички вас. Мир и щастие във вашия дом, за вас, вашите роднини и приятели. Христос Воскресе!

Христос Воскресе. На този светъл празник човек може да пожелае само здраве, щастие, любов, мир и спокойствие. Нека в дома ви винаги е топло и уютно. Нека разбирането, любовта и грижата царуват в него!

Поздравления за великия Великден на Христос! Христос Воскресе! Желая ви Божията помощ, сила на духа, топлина на сърцето, великденска ликуване, усмивки на мили лица, здраве на близките ви, топлина на дома ви, трепереща радост, благодат, милост, духовно просветление. Нека неделята на Христос донесе светлина, щастие, мир. Бог да ви благослови!

Честит Великден! Мир на вас и вашия дом, просперитет! За да се избегне лошото време, в семейството да царува взаимно разбирателство и на масата винаги да се събират всички най-близки и скъпи хора!

Честит Великден! Пожелавам ти да вярваш и да се надяваш, да мечтаеш и да живееш с любов в сърцето си, да цениш живота си и да управляваш всеки ден успешно. Господ да отнеме всякакви неприятности от теб и този празник да донесе благодат и щастие!

Честит Великден! Нека Ангелът ви пази от несгоди, а благодатта не напуска сърцето ви. Желая ви чудеса, пролетна топлина, просперитет и мир. Христос Воскресе!

На светлия и добър Великденски празник от сърце желая на всички в семейството да бъдат здрави, да има винаги верни и добри приятели наоколо, да ви чака успех и късмет в бизнеса, така че животът да е пълен с щастие, надежда, любов и благодат.

Честит Великден! Нека Бог да защити вас и вашето семейство и да ви предпази от разочарование, болест, мъка. Нека щастието и спокойствието винаги вървят ръка за ръка с вас!

Нека този свят празник да внуши радост и топлина в сърцата, да донесе мир, просперитет и щастие в къщата, да даде здраве и спокойствие. И най-важното – да очисти сърцето от всичко, което му тежи.

Христос Воскресе! Воистино Воскресе! – с тези думи се срещаме днес тази благословена великденска сутрин. Бих искал да пожелая такава прекрасна сутрин да бъде всеки ден – с добри мисли, добри намерения, вкусен Великден и такова радостно настроение. Нека Господ ни прости на всички греховете на този ден, да излекува душите от копнеж и скръб и да внуши на всеки надежда за добро. Така че нито едно сърце да не е самотно и нещастно. Честит Великден!

На светлия празник Великден искам да пожелая дома ви да бъде под закрилата на Господ. Нека бъде топло и уютно, да кънти смях, доставяйте си радост и не се оплаквайте от проблеми. Христос Воскресе!

Поздравления за светлия празник – Великден! В такъв ден бих искал да пожелая само уют, мир и топлина на вашия дом. Нека радостта и любовта живеят в него всеки ден, нека роднини и близки хора идват на гости и никога лошото време да не почука на вратата.

Христос Воскресе! Нека всички проблеми и съмнения изчезнат на Великден, сърцето да намери надежда и душата да отвори пътя към блаженството. Желая ви Божията благословия, голяма и светла любов, истинско щастие и силна вяра. Мир на вашия дом, просперитет на вашето семейство, здраве на вас и на всички ваши близки хора.

Поздравления от все сърце за светлия пролетен християнски велик празник Великден! Нека Божията благодат и благословия се спуснат върху вашия дом и семейството ви, нека Господ ви дари здраве и дълги години активен живот, изпълнен с радостни събития. Нека винаги да сте заобиколени от мили и услужливи хора. Бъдете защитени от Бог, обичани и щастливи!

Христос Воскресе. Поздравявам те с празника на светлия Великден и ти пожелавам мир, любов и топлина от сърце. Иска ми се нищо в живота ви да не е било напразно, бих искал винаги да ви се случват само хубави неща. Нека този светъл празник ви напомни, че сте прекрасен мил човек. И ми се иска сърцето на този човек винаги да е било изпълнено с щастие и надежда.

Дойде светъл и велик ден, когато Христос възкръсна! Пожелавам животът ви да бъде изпълнен с много радостни дни, щастливи събития и истински чудеса. Иска ми се Бог никога да не ви оставя в беда. Честит Великден!

Христос Воскресе! Искрено ви поздравявам за празника на Възкресението Христово! Нека вашият живот и животът на вашите близки и хора, които обичате, да бъде толкова слънчев, радостен и изобилен, колкото в този ден. Нека Ангелът Пазител надеждно да ви предпази от неприятности, болести, да внесе светлина, топлина и любов в дома ви.

Христос Воскресе! Светъл и топъл празник днес! Нека всеки има в душата си радост, щастие, спокойствие и мир. Искам да пожелая на всички добро. По-позитивни, приятни срещи. Нека семейството и приятелите ви винаги ви заобикалят.

Поздравления за Великденската неделя. Нека Господ изпрати просперитет, мир и радост във вашия дом. Нека в душата има хармония и спокойствие, здравето да бъде силно, а любовта да изпълва сърцето и озарява всичко наоколо.

 

Великденски празници и обичаи

Великден или Възкресения Христово е един от най-светлите празници в християнската религия. Празникът е подвижен и може да се провери на коя дата се пада в годишния православен календар.

Информация за Великден и за всички обичаи може да откриете на много места в интернет, но всъщност всеки от нас е запознат с най-често срещаното – месена на козунаци, боядисване на яйца, хапване на агнешко месо.

Великден се празнува по различни начини в цял свят, като този празник се отбелязва както от католици, така и от православните християни. Където и да се намирате по света, обикновено ще празнувате празника три дни, но може да продължи дори цяла седмица самия обичай.

Обикновено Възкресението Христово се отбелязва на различни дати от католици и православни. Причината се състои в начина на пресмятане кога се падат Великденските празници. Възможно е да съществува разлика от около седмица, дори и понякога – месец, между датите на празника.

Реално не се празнува Католически Великден, както и Православен Великден. Всъщност ние празнуваме на една и съща дата, но когато се пресмята по различни календари се получава в крайна сметка различен ден в годината.

Православието и източнохристиянските семейства празнуват Пасхата според Юлианския календар, докато католиците и протестантите – според Грегорианския календар. Разликата между двата календара се състои в това, че при Юлианския календар на 128 години се губи един цял ден.

Съответно през 17 век е въведен Грегорианския календар, в който се отчитат и загубените до тогава вече 10 дни, които са пресметнати от папа Григорий. И така Пасхата се празнува по Грегорианския календар, който е много по-точен и според който Великден е между 22 март и 25 април, докато при Юлианския календар Пасха може да бъде между 4 април и 11 май.

Великденски традиции

Великденските почивни дни са традиция в България, като обикновено се почива в понеделник, както и на Разпети петък. По този начин почивните дни около Великден позволяват съчетаването на по-дълъг отпуск, ако обедините този празник, заедно с 6 май – Гергьовден. Разбира се това е валидно, когато празникът е около тази дата, както е например през 2021 година.

Великият четвъртък се нарича още чистият четвъртък, тъй като е един от най-важните дни през страстната седмица. На този ден се е състояла Тайната вечеря на Исус с учениците му, както и предателството на Юда.

Великият четвъртък е ден за пречистване, като трябва да изпълним душата си с хармония и мир, която да разпространим сред хората около нас – роднини и приятели. На този ден могат да се правят козунаци и да се боядисват яйца.

Разпети петък е денят, в който разпъват Исус Христос на кръста, за да се превърне в изкупителна жертва за разпространението на религията сред хората. Обичаите и традициите повеляват на този ден да не се работи нищо, както и да не се яде и пие, дори и вода.

На Разпети петък се прави божествена литургия, като вечерта християните обикалят църквите със запалени свещи и минават под светата плащеница за опрощение на греховете, както и за здраве. Всички песнопения са свързвани и посветени на страданията и смъртта на Христос.

Великден по света се отразява по разнообразни начини. В Италия рядко се боядисват яйца, но е традиция семейството да се събира на трапезата и да се яде тирамису и ангелино – печено агнешко и лазаня.

Във Великобритания е разпространено парадното шествие, а домовете се украсяват с бели лилии. Във Франция камбаните спират да бият, пекат се традиционни великденски сладки под формата на камбани и на втория ден обикновено се хапва омлет със зелени подправки и колбас.

В Германия през този период децата са във ваканция 3 седмици, като всяка провинция си има свои обичаи. В Русия празниците продължават цяла седмица, а в Испания са характерни религиозните процесии, в които участниците са с качулки на главите.

Не бива да пропускаме и великденския заек, който е може би най-разпространения и познат символ около Великден. Легендата за него разказва, че преди няколко века в Германия са почитали богинята на плодородието, която имала птица, превърнала се в заек, който продължил да носи духа на птицата.

И така самият заек правил гнезда и слагал шарени яйца в тези гнезда, като по-важното в случая е да се отбележи, че самият заек е символ на плодородието, просперитета и благоденствието. На по-късен етап символът на великденския заек е пренесен в САЩ, където се доразвива легендата и той се превръща в основен символ на тамошното население.

Великденски молитви, песни и стихове

Както вече споменахме на Разпети петък, а и във всички останали дни от празничния Великден се пеят молитвени песни, които отразяват страданията и мъката на Христос при разпъването на кръста.

В България по традиция има множество детски песни и стихове, които могат да бъдат заучени и изпълнявани от малки и големи през тези дни от годината. Чрез тези стихотворения и блажени думи се почита Божия син и се честити Великден подобаващо.

Народните песни също са част от основните традиции на българина и заемат подобаващо място във фолклора на страната ни, макар че те се изпълняват основно в малките населени места от по-възрастните хора, както и при организирани празненства по повод празника.

Кога е Великден – на коя дата

Възкресение Христово се чества на различна дата всяка година, тъй като дните около Великден се определят според Пасха. Съответно този голям християнски празник се пада всяка година на различна дата, но обикновено е през април или май месец.

Важното в случая е не на коя дата се пада Великден, а това, че всеки от нас трябва да носи духа и силата на този голям празник. Страстната седмица е един от големите символи на празника, но реално ние можем да спазваме каноните на празника по всяко време на годината.

Великденската трапеза е едно от най-обичайните неща около Великден. Наличието на козунаци и боядисани яйца е едно великолепно занимание, както за възрастни хора, така и за децата. Обикновено малчуганите са най-щастливи около самата процедура по боядисването на яйцата за Великден.

Както великденските козунаци са в най-различна форма и направени с всякакви добавки, така и яйцата се изработват, както с естествени или изкуствени бои, така и по-специални нарочни традиционния варианти.

Не бива да забравяме, че Възкресението Христово е семеен празник и трапезата трябва да е изключително богата и красиво украсена за здравето на всички хора в къщата. Също така през последните години се наблюдава направата и производството на традиционни великденски сладки, които се хапват с удоволствие от цялата фамилия.

Колко време се варят яйцата?

Стандартното време за варене на яйцата е 10 минути. Разбира се, бихте могли да ги сварите и за 8 или 12 минути, но по-същественото е да не ги слагате веднага във врящата вода, след като сте извадили от хладилника. Важно е да са престояли за поне 5-6 минути на стайна температура. По този начин ще избегнете напукването им.

Също така, след като станат готови, не забравяйте да ги полеете със студена вода и да ги оставите в нея за няколко минути. Така ще бъдат идеално сварени и подготвени за боядисване.

Кога се месят козунаци?

Великденските козунаци се местя обикновено в събота, макар че редовно хората не се съобразяват с този обичай и ги приготвят по всяко време. Не случайно много търговци започват да продават козунаци дори няколко седмици преди самия празник, давайки по този начин възможност на хората да ги опитат и ако са доволни пак да си закупят, когато настъпи и самия празник.

Поздрави за Великден

Великденските поздрави са известни на всички християни и българи, като на третия ден след разпъването на кръста на Исус Христос, той възкръсва, като този ден всъщност е неделната сутрин, при която вместо стандартния поздрав за добро утро, се поздравяваме с „Христос Воскресе“ и отговора „Воистина Воскресе“.

Наред с тези поздрави можем да почетем празника и с подходящи красиви великденски картички за разпети петък и поздравителни картички за Възкресение Христово, които да изпратим на именници и близки хора. Честитките за Великден са нещо стандартно за българите, поради което и ние в PozdraviMe.com се надяваме да допринасяме за по-приятното изкарване на празника.

Именници на Великден са Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Велислава,  Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина. Нека да им изпратим своите поздрави с картичка с пожелание за честит имен ден и да ги накараме да се усмихнат широко. Весел празник!

Оценка: 5 от 5 гласували
Профил на Елена Иванова
Елена Иванова
Автор в PozdraviMe.com

Развивам проекта PozdraviMe.com от няколко години с идеята да помогна на всеки българин да поздрави по оригинален начин свой познат за неговия празник. Надявам се да останете удовлетворени от всички идеи, предложения и съвети, които споделям с вас.

Scroll to Top