Лазаровден – картички и пожелания

Лазаровден се нарича последната събота преди Цветница, почти в края на Великия пост.

 

Страхотни картички за Лазаровден

Честит Лазаровден     Лазаровден картички онлайн     Картички за Лазаровден - честит празник     Картички с Пожелания Лазаровден     Картичка Лазаровден с надпис     Картички Лазаровден с пожелания      Лазаровден - ЧИД     Лазаровден именници - пожелания     Лазаровден именници с надписи     Поздравителни картички за Лазаровден за празника

 

Пожелания за Лазаровден

В тази събота искрено желая винаги да вярвате в чудото и да не изпускате голямата надежда от сърцето си, да вървите непрекъснато по праведния път и никога да не се съмнявате, че ви очакват само светли, щастливи и радостни дни.

Весели празници! Нека чудото на възкресението на Свети Лазар вдъхне истинска надежда в сърцата на християните, а светлината на този празник озари душите с добро и ги изпълни с благодат, спокойствие, мир и радост.

Нека всички членове на семейството да бъдат здрави днес и завинаги, нека болестите да ги заобикалят, а здравето само да се увеличава. Пожелаваме ви най-доброто и най-светлото на Лазаровден.

Честит Лазаровден! Искам да ти пожелая светли, радостни и невероятни чудеса в живота, като чудото, случило се на този ден. Нека Господ ви спаси от глупост и неприятности, нека животът ви се простира със светла и гладка лента на щастие и просперитет.

В събота на Лазаровден ви пожелавам мир и спокойствие, любов и щастие, рай на Земята и светла надежда в душата. Нека вярата ви направи по-силни, нека в живота ви се случат истински чудеса. Бъдете мил и добър човек. И нека Господ ви даде благословия за всички достойни дела.

В този значителен ден за всички християни бих искал да помня, че няма нищо на света, което да не е подчинено на Господ. И както Лазар възкръсна, представяйки се пред Исус, така и любовта към нашия ближен, състраданието, благочестието и мира ще се издигнат в душите ни, а чудесата на Божиите благословии ще докоснат всички праведници. Честит Лазаровден, скъпи братя и сестри!

На Лазаровден ти пожелавам щастие, в чудо да вярваш и обичаш те призовавам.

В дните на Великия пост има специална събота, на която почитаме делото на Христос! Това е Лазаровден! Желая ти здраве, щастие, късмет!

Честит Лазаровден, страхотен празник. Нека сега цялата ни вяра само се засилва и нека радостта никога не слиза от очите ни. Желая ни доброта и благодат, за да не отстъпят нито една крачка Ангелите.

В чест на празника, в чест на Лазаровата събота, оставете нещата за по-късно и премахнете притесненията си. Отпразнувайте прекрасен празник с цялото семейство. Нека Господ да ви помага в живота. Подобно на Лазар, да ви спаси от неприятности, желая ви здраве, щастие и чудеса!

На вас ви пожелавам силна вяра, съмненията в душите ни да изчезнат и да признаем, че сме необичайни. Вярвайте свещено, с надежда, любов и с несломима вяра!

Нека благодатта влезе във вашия свят сега. Пожелавам ви несломимо здраве и най-добрите дни! Нека има нещо, в което искате да повярвате, към което насочвате всичките си мисли и щастието ще отвори широко всички врати. Животът ще тръгне по бяла ивица – пожелавам ви го на Лазаровден!

 

Лазаровден – легенда и обичаи

На този ден се е състояло тайнството на възкресението на Исус Христос на праведния Свети Лазар, младо момче, което той много е обичал и смятал за свой близък приятел.

Иисус Христос го възкресява, след което той живее още около 30 години. Това се преръща в едно от чудесата, които вдъхват вяра у праведните хора във възможността за спасение чрез възкресение от мъртвите в деня на Страшния съд и е символ на силата на любовта над смъртта и дори своеобразен прототип на възкресението на самия Исус Христос.

Кога е Лазаровден

Православната християнска църква чества празника в предпоследната събота преди Великден. Традицията повелява на този ден да се откъсват зелени върбови клонки, които ще се използват за украса на следващия ден – Цветница.

Лазаровден всяка година се пада на различна дата от календара, тъй като се чества спрямо датите, на които се отбелязва Великден, който от своя страна е подвижен празник, тъй като се определя по лунния календар.

Какво се прави на Лазаровден

На този ден млади девойки и момичета над 16 години се събират на групи по няколко момичета и запояват да пеят. По този начин те обикалят къщите, като в миналото са събирали жито в скута си.

Лазаруването се практикува по начин, при който за всеки член от семейството се пее различна песен. Преди няколко десетилетия ергените са искали ръката на своите бъдещи жени именно на Лазаровден.

Лазарките са привлетливи и красиви тийнейджърки, които с радост се включват в обичая на този ден и разнасят радост и щастие в къщите на околните хора. Обикновено тези момичета ходят само веднъж да лазаруват на този ден.

В днешния динамичен и най-вече дигитализиран свят тези обичаи се срещат по-скоро в малките населени места, но все още хората пазят обичаи да изпращат и да си разменят картички за Лазаровден, изпълнени с красиви пожелания. Особено, когато се отнасят за неженените девойки, които приближават пълнолетие.

Поздравителните думи в картичките за лазаруването са толкова разнообразни, красиви, нежни и приветливи, че напълно си заслужава да зарадвате своя позната на този ден.

Този български обичай е един от най-тачените и обичаните, като девойките носят български носии, специално ушити и украсени за този специален ден.

На Лазаровден е в реда на нещата да отворите своите врати за лазарките, да ви попеят, да им се порадвате и да ги почерпите. По този начин хем вие ще бъдете разведрени от ежедневието си, а и ще донесете радост на девойките, които все още отбелязват подобаващо празника лазарувайки.

Песни за Лазаровден

Божествената служба в Лазаровата събота има своя специфичен ред. Провежда се със специален трепет, сърдечен и тържествен, а основното песнопение съдържа стихове, показващи неслучайността на възкресението на Лазар и значението на това събитие за вярата и вярващите.

Стихотворенията, превърнати в песни за празника Лазаровден са изключително красиви, спадащи към групата на народните песни. Лазарките пеят тези песни заедно, в хор и обикновено хората около тях са впленени от нежността на гласа и изпълнението на стиховете, което чуват.

Именници на Лазаровден са Лазар, Лазо, Лъчезар. Те празнуват този ден, черпейки по случай празника си, като много от тях получават поздравления и чрез съобщения, изпълнени с мили и добри думи.

5/5 - 3 гласа
Връщане в началото на страницата