Честит Лазаровден

Картички за Лазаровден

Страхотни картички за Лазаровден

Честит Лазаровден     Лазаровден картички онлайн     Картички за Лазаровден - честит празник     Картички с Пожелания Лазаровден     Картичка Лазаровден с надпис     Картички Лазаровден с пожелания      Лазаровден - ЧИД     Лазаровден именници - пожелания     Лазаровден именници с надписи     Поздравителни картички за Лазаровден за празника

 

 

Лазаровден – легенда и обичаи

На този ден се е състояло тайнството на възкресението на Исус Христос на праведния Свети Лазар, младо момче, което той много е обичал и смятал за свой близък приятел.

Иисус Христос го възкресява, след което той живее още около 30 години. Това се преръща в едно от чудесата, които вдъхват вяра у праведните хора във възможността за спасение чрез възкресение от мъртвите в деня на Страшния съд и е символ на силата на любовта над смъртта и дори своеобразен прототип на възкресението на самия Исус Христос.

Кога е Лазаровден

Православната християнска църква чества празника в предпоследната събота преди Великден. Традицията повелява на този ден да се откъсват зелени върбови клонки, които ще се използват за украса на следващия ден – Цветница.

Лазаровден всяка година се пада на различна дата от календара, тъй като се чества спрямо датите, на които се отбелязва Великден, който от своя страна е подвижен празник, тъй като се определя по лунния календар.

Какво се прави на Лазаровден

На този ден млади девойки и момичета над 16 години се събират на групи по няколко момичета и запояват да пеят. По този начин те обикалят къщите, като в миналото са събирали жито в скута си.

Лазаруването се практикува по начин, при който за всеки член от семейството се пее различна песен. Преди няколко десетилетия ергените са искали ръката на своите бъдещи жени именно на Лазаровден.

Лазарките са привлетливи и красиви тийнейджърки, които с радост се включват в обичая на този ден и разнасят радост и щастие в къщите на околните хора. Обикновено тези момичета ходят само веднъж да лазаруват на този ден.

В днешния динамичен и най-вече дигитализиран свят тези обичаи се срещат по-скоро в малките населени места, но все още хората пазят обичаи да изпращат и да си разменят картички за Лазаровден, изпълнени с красиви пожелания. Особено, когато се отнасят за неженените девойки, които приближават пълнолетие.

Поздравителните думи в картичките за лазаруването са толкова разнообразни, красиви, нежни и приветливи, че напълно си заслужава да зарадвате своя позната на този ден.

Този български обичай е един от най-тачените и обичаните, като девойките носят български носии, специално ушити и украсени за този специален ден.

На Лазаровден е в реда на нещата да отворите своите врати за лазарките, да ви попеят, да им се порадвате и да ги почерпите. По този начин хем вие ще бъдете разведрени от ежедневието си, а и ще донесете радост на девойките, които все още отбелязват подобаващо празника лазарувайки.

Песни за Лазаровден

Божествената служба в Лазаровата събота има своя специфичен ред. Провежда се със специален трепет, сърдечен и тържествен, а основното песнопение съдържа стихове, показващи неслучайността на възкресението на Лазар и значението на това събитие за вярата и вярващите.

Стихотворенията, превърнати в песни за празника Лазаровден са изключително красиви, спадащи към групата на народните песни. Лазарките пеят тези песни заедно, в хор и обикновено хората около тях са впленени от нежността на гласа и изпълнението на стиховете, което чуват.

Именници на Лазаровден са Лазар, Лазо, Лъчезар. Те празнуват този ден, черпейки по случай празника си, като много от тях получават поздравления и чрез съобщения, изпълнени с мили и добри думи.

Оценка: 5 от 1 гласували
Профил на Елена Иванова
Елена Иванова
Автор в PozdraviMe.com

Развивам проекта PozdraviMe.com от няколко години с идеята да помогна на всеки българин да поздрави по оригинален начин свой познат за неговия празник. Надявам се да останете удовлетворени от всички идеи, предложения и съвети, които споделям с вас.

Scroll to Top