Честит Йордановден с картичка

Картички за Йордановден

Картички за Богоявление

Честит Йордановден - картичка     Картички за Йордановден      Картичка за честит Йордановден     6 януари имен ден картички     Честит Йордановден с картичка      Оригинални Картички за Богоявление     Кой празнува на Йордановден с картичка      Пожелание за Йордановден с картичка      Пожелания за Йордановден онлайн на картичка      Уникални Пожелания за Йордановден онлайн

 

Православните християни празнуват в нощта на 5 срещу 6 януари един от най-важните и най-стари празници – Богоявление. Кръщението започва да се празнува дори по-рано от Рождество Христово. Писмени препратки към него се срещат в ръкописите от втори век. Историята на Кръщението Господне е интересна не само за православните християни, но и за хората, които искат да разширят своя кръгозор.

Какво е значението на празника Богоявление

Денят на кръщението на Исус се счита за ден на хората, познаващи голямата тайна на поклонението. В момента на Кръщението на Христос обикновените смъртни са били свидетели на появата на Светата Троица: Бащата (Бог), Синът (Исус) и Духът, който се е появил под формата на гълъб. Оказва се, че Кръщението символизира началото на появата на християнската религия, момента, от който започва почитането на Бог, който престава да бъде непознат.

Този ден се нарича още Йордановден и на него празнуват именниците.
Кръщението буквално означава потапяне във вода. Прекрасните свойства на водата са описани в Стария завет – водата отмива всичко лошо и поражда доброто. Водата може да унищожи или съживи. В дохристиянски времена абдестът се е използвал за морално прочистване, а в Новия завет кръщението с вода започва да символизира освобождение от греховете и раждането на духовния живот.

Как е бил кръстен Исус Христос

Според библейските традиции на 6 януари, тридесетгодишният Исус Христос дошъл до река Йордан. В същото време Йоан Кръстител е пророк, който е изпратен от самия Господ Бог да извърши така важната церемония. Йоан знае, че му предстои кръщение на Божия син, но дълго време не смее да започне тайнството, считайки се за недостоен изпълнител на толкова важна работа. Исус настоява да изпълни волята на неговия Бог Отец и да влезе във водите на река Йордан.

Когато Йоан започна да кръщава Божият Син, силен глас прозвуча над земята и Божият Дух се спуска към Исус под формата на гълъб. И така Бог Отец се явява на хората и им посочва своя син, който е предопределен да стане Спасител. След кръщението Исус започва да изпълнява волята на Бог и да носи нова светлина по света.

Как православните християни празнуват Кръщението

Големият празник Богоявление е предшестван от Богоявленската Бъдни вечер – строг еднодневен пост, който се пада на 5 януари. По време на този кратък пост е позволено да се ядат само постни сладкиши с конопено масло, които са популярни в народите като соя. В къщата в навечерието на празника те трябва да направят генерално почистване и да изхвърлят излишните боклуци.

Основното събитие на Йордановден е водосвет във всички църкви. На този ден водата придобива чудодейна сила, тя лекува тялото от болести и прочиства душата. Християните използват кръщелна вода, за да лекуват болести, да прочистват домовете си, да се предпазват от беди и зли сили. Вода, донесена от храма, задължително се поръсва във всеки ъгъл на къщата, дава се на болни и деца да пият. Изненадващо, божествената вода запазва свойствата си точно една година. През цялото това време тя не влошава своите качества.

Богоявленското къпане в открити води е друга традиция на празника. Смята се, че по време на потапянето във водата се отмиват всички земни грехове и болести. Измиването на празника Богоявление дава възможност на грешния човек да се роди отново и да се яви пред Бог в обновена форма. Традиционно вярващите правят трикратно потапяне във вода, символизирайки смъртта на Христос и общението с Неговото възкресение.

За празника се приготвят много вкусни лакомства от месо, мед и зърнени храни. Основните ястия на Богоявленската трапеза са питки с кръстове и всякакви други сладкиши с кръст отгоре.

Дохристиянски традиции

Празникът Богоявление съвпада с края на Коледа – народни празници, които произхождат от езически времена. Вечерта на 6 януари е последният ден, в който е позволено да се гадае за бъдещето. Гаданията винаги са представлявали особен интерес сред младите момичета, които се интересуват от брак. В нощта на Йордановден е обичайно хората да си пожелават нещо, което искат.

Оценка: 5 от 1 гласували
Профил на Елена Иванова
Елена Иванова
Автор в PozdraviMe.com

Развивам проекта PozdraviMe.com от няколко години с идеята да помогна на всеки българин да поздрави по оригинален начин свой познат за неговия празник. Надявам се да останете удовлетворени от всички идеи, предложения и съвети, които споделям с вас.

Scroll to Top