Иван – име, значение, имен ден

Позната е и по-старинната форма Йоан. Името има древноеврейски произход – означава „умилостивяващ Бога“ или „помилван от Бога“.

В славянския свят името е много разпространено – могат да го носят най-различни хора. В характера им се събират черти като сила и слабост, доброта и коварство, душевна откритост и хитрост, нежност и ярост. Ивановците са упорити, макар че понякога на две крачки от целта дават заден ход и се насочват към нова цел.

Всички казват, че Иван е човек с широка душа, с богата емоционалност, непрекъснато е пълен с нови идеи и планове за бъдещето. Носителите на това име са представители на най-различни професии – писатели, артисти, летци, офицери… Те са хора с големи родове и имат братя и сестри, които обичат много. Ивановците се чувстват много комфортно в семейна среда – на празници се събират и с най-далечните си братовчеди, спазвайки свято традициите. Обичат големите трапези и шумните компании, макар че не са изразени пияници или нехранимайковци. Следят с интерес политиката и много страдат от загубите на футболния си отбор.

Жените, които се омъжват за Иван, трябва да знаят, че ги чака интересен живот. Съпругът им често ще предпочита вкъщи да идват гости от неговите приятелски компании. Може да поиска съвсем неочаквано да смени работното си място, дори и местоживеенето на фамилията. Въобще Ивановците обожават промените. Ценят брака, но това не значи, че някой ден няма да поискат да проверят въздействието на мъжкия си чар върху някои приятелки на съпругата си. Не са истерично ревниви, реагират неочаквано, ако някой закачи жената до тях. Често се женят по два пъти.

Иван е любител на всяка работа вкъщи, но изпълнява с удоволствие само мъжките задължения. Децата го обичат силно.

Ако свърже съдбата си с Ангелина, Антония, Ася, Валентина, Бистра, Галя, Дария, Евдокия, Екатерина, Евгения, Елисавета, Ева, Зоя, Ирина, Христина, Мария, Любка ще бъде щастлив. Ако обаче попадне в мрежата на Анна, Антонина, Глория, Елена, Лидия, Мая, Татяна, Надежда, Емилия – не го чакат много щастливи дни.

4.9/5 - 7 гласа
Връщане в началото на страницата